Samiske kirkedager om hellig jord

Åpningsgudstjenesten Samiske kirkedager 2004

Åpningsgudstjenesten Samiske kirkedager 2004

Samiske kirkedager om hellig jord

9.-11. august vil hundrevis av deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Russland samles i Mo i Rana under temaet «Hellig jord! Hellig Ord».  - Vi vil vise at båndet til skaperverket går hånd i hånd med troen på Skaperen, sier leder i Samisk kirkeråd, Anne Dalheim.

Samiske kirkedager arrangeres i sommer for tredje gang, – og for første gang i Norge og et sørsamisk område. Arrangementet samler samisk kirkeliv fra hele Nordkalotten. Sentrale stikkord er klimaendringer, urfolks naturspiritualitet og Bibelens budskap om skaperverket.

Åpner med FNs urfolksdag

På åpningsdagen 9. august markeres FNs internasjonale urfolksdag.

- Det har preget vårt valg av profil på kirkedagene. Hovedtemaet «Hellig jord! Hellig Ord» tar utgangspunkt i bibelordet «Ta dine sko av deg! For det stedet du står på er hellig jord.» (2 Mos 3,5), og gir samtidig gjenklang i urfolktradisjoners forhold til naturen, sier Dalheim (bilde).

Hun tror åpningsdagen vil bli den største markeringen av FNs urfolksdag i hele Sápmi.

Kirkedagene starter med fellesgudstjeneste i storlavvuen som rommer nærmere 800 mennesker. Deretter kommer hovedseminar med tidligere leder for FNs permanente forum for urfolk, Ole Henrik Magga (Sápmi/Norge), Grønlands biskop Sofie Petersen (inuitt), og Alaska-indianer Norma Kassi. Temaet er ”For stedet du står på er hellig jord! Urfolk, klima og naturspiritualitet.»

3 års planlegging

- Vi har planlagt dette i snart 3 år, og er veldig stolte av programmet og stedet vi kan invitere til, sier Samisk kirkeråds leder Anne Dalheim.

Samisk kirkeråd i Den norske kirke er hovedarrangør, og Dalheim er leder for programkomiteen der Samiska rådet i Svenska kyrkan, Uleåborgs stift (Finland) og Samarbeidsrådet for kristne kirker i Barentsregionen er medarrangører.

Urfremføring av Frode Fjellheim

Den sørsamiske musikeren Frode Fjellheim sørger for et kunstnerisk høydepunkt på åpningsdagen med urfremføring av bestillingsverket «Hellig jord! Hellig Ord».

- Vi oppfordrer enkeltpersoner og menigheter til å begynne planleggingen av tur til Mo i Rana i august, sier Dalheim. Vi kan tilby et rikholdig og spennende program for alle aldersgrupper, forteller hun.

Meld deg på til Samiske kirkedager! Festivalpass kan kjøpes her.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.